.

.
Azules De Vergara Hvs 5a, Painted Rocks / Tafraout/ Morocco photo: Olivier Nicolet

16 Aralık 2014

"Red,Moon and Star" Kızılınbaşı/Aladağlar

Tüm tırmanış hayatım boyunca yaptığım en zor tırmanış, en büyük mücadele ve yaşadığım en büyük beden ve ruh ayrılığı...aslında bu tecrübelerim hakkında çok daha uzun yazıp-paylaşmak istiyorum ancak şimdilik kısa olacak...
fotoğraf Evren Kirazlı

3.ip boyu ,foto:Evren
 29-30 Ağustos 2014 tarihinde ,Niğde Aladağlar Kızılınbaşı 'nda 2010 yılında İtalyan tırmanıcılar (Rolando Larcher- Luca Giupponi) tarafından açılmış; 9 ip boyu, 400m. ve 8a/a+ zorluğunda ki "Red ,Moon and Star" rotasının 34 saatte tüm ip boylarını temiz çıkmayı başardım... Mami'nin emniyeti -varlığı ,Evren'in desteği ve fotoğrafları ve Göhhan abi'nin yer ekipliği ve kamerasıyla , neredeyse imkansız bu işi gerçekleştirebildik..
rota üzerinde 3 kişi geceyi geçirdiğimiz yer :) foto :Evren












Rotanın 2. çıkışı Arnaud Petit ve Stephanie Bodet tarafından yapılmıştı, bizim çıkışımız rotanın 3. çıkışı ve ilk Türk çıkışı..aslında bu Türk çıkışı yazısını sadece böyle bir literatürümüz olduğu için yazıyorum ,yoksa çok desteklemiyorum ; kimsenin kendi ülkesinde yaptığı bir çıkış için ilk fransız ,ilk rus çıkışı dediğini sanmıyorum ..belkide yanılıyorum...ve bir şeyin ilk Türk çıkışı için "ağzımız sulanmıyor"!! ,böyle duvarlar yada hedefler için bu tabirle düşünürseniz çok uzun süre sağlıklı kalamazsınız ,gerek vücut olarak gerek kafa olarak.. Gerçi bu kadar limit-zor (benim için) duvarlar her şey istediğiniz şekilde gitse bile insanda kalıcı yan etkilere neden oluyor,  içinde yaşadığınız olaylar-hissettiğiniz şeyler sizi daha da içine çekip ,normal hayatla bağınızı-yolunuzu koparıyor...belkide bu yüzden yapılmalıdır-yapılmak isteniyordur..



İp boyları: 
P1: 7b, 55m (onsight)
P2: 6c, 20m (onsight)
P3: 7c, 30m (3.deneme)
P4: 7a, 30m (onsight)
P5: 7b, 35m (2.deneme) 
P6: 7b+, 50m (2.deneme)
P7: 7c+, 30m (2.deneme) 
P8: 7b, 50m (onsight)
P9: 8a/8a+, 50m (2.deneme) 


















9.ip boyu foto:Evren













Rota ile ilgili verdiği bilgiler için Arnaud Petit'ye de ayrıca teşekkürler...söylediği şeylerden bazıları ; rotanın çon büyük bir mental oyun olduğu ve hayatında çıktığı en zor onsight çıkış olduğuydu... girmek isteyenlere küçük bir not olsun!
Rota ile ilgili söylemem gereken bir diğer şey ise tüm rotanın boltlu olmadığı, büyük kısmı boltlu ancak çatlak yada kum saati olan yerlerde malzeme kullanmanız gerekiyor.
Rota biraz çürük! o derece ip boyları için çürüklük çok ayrı bir zorluk gerek mental gerek fiziksel olarak.. kaskımla hafifçe çarptığım bir taşın serçe parmağıma düşmesinin etkilerini halen yaşıyorum..
ekip!

Anadolu Dorukları ve Gökhan Elmaslı tarafından hazırlanan, rotanın kısa bir tanıtım filmi:
https://www.youtube.com/watch?v=tX4mUD32aig&feature=youtube_gdata_player

Gençlik Spor Bakanlığının internet sitesinde çıkan beğendiğim bir haber :
http://www.gsb.gov.tr/HaberDetaylari/1/22446/milli-kaya-tirmanicisindan-34-saatlik-turkiye-rekoru.aspx

3 yorum:

  1. Good job man! The route looks fucking cool, and with the difficulty concentrated at the top it's even more. Aladaglar is the fucking best place to climb in the world, and looks like it have an infinite potential for big walls. Look forward to see more ascents like this. Take care man ;)

    YanıtlaSil
  2. :) thanks Marc, hope to see you again in Turkey, take care...

    YanıtlaSil
  3. tebrikler, ara sıra soft şeylerde yapmak lazım. sörf mesela:)

    YanıtlaSil